Intensificació de la vigilància policial a les carreteres i desplegament de controls integrals dels Mossos d’Esquadra per afrontar el període estiuenc

Dilluns, 25 de juny de 2012

Intensificació de la vigilància policial a les carreteres i desplegament de controls integrals dels Mossos d’Esquadra per afrontar el període estiuenc

 • El conseller Felip Puig demana que no “s’abaixi la guàrdia i que es recuperi l’atenció i la tensió en la conducció”
 • Els sis primers mesos del 2012 han augmentat un 9,9% els morts i ferits greus a la xarxa viària catalana respecte al 2011

sct
El conseller d’Interior Felip Puig, acompanyat del director del Servei Català de Trànsit (SCT), Joan Aregio i el comissari Miquel Esquius, ha demanat que davant el repunt de sinistralitat que s’ha registrat a Catalunya  els primers mesos de 2012 i de l’entrada a l’estiu “cal donar un missatge d’alerta per recuperar l’atenció i la tensió en la conducció”. Puig ha afegit que “de cara al període estival en què augmenta l’afluència de vehicles a Catalunya no hi pot haver relaxació al volant”.
En aquesta línia, Aregio ha destacat que per reduir la sinistralitat  “els conductors han d’adequar la seva conducció a les circumstàncies de la carretera, no és la carretera que s’adapta al conductor”.
De l’1 de gener al 24 de juny d’enguany han mort un total de 104 persones a la xarxa viària catalana, 7 morts més que al 2011, el que suposa un augment del 7,2%. Respecte al mateix període del 2010, s’ha registrat 1 mort més. En l’indicador conjunt de morts i ferits greus, el nombre de víctimes aquest 2012 ha augmentat un 9,9%, atès que hi ha hagut 565 morts i ferits greus en front dels 514 del 2011. Al 2010 es van registrar 566 morts i ferits greus.
Convé ressaltar que segons les dades de l’SCT i els Mossos d’Esquadra les principals causes d’aquest augment de l’accidentalitat enguany són:
 • Conductes de risc al volant
 • La velocitat excessiva o inadequada com a conseqüència d’una ocupació inferior de les vies. És a dir que si transiten menys vehicles per una carretera, pot comportar que se circuli a més velocitat
 • Manteniment deficient dels vehicles i envelliment del parc automobilístic com a conseqüència de la crisi econòmica
 • Augment de la mobilitat relativa a les carreteres principals no desdoblades i gratuïtes. En aquest sentit, l’SCT estima que s’ha registrat un desplaçament del trànsit del 4% aproximadament de les autopistes a les carreteres convencionals
 • Intervenció del factor humà en els accidents sobretot pel que fa a les distraccions. L’SCT estima que les distraccions i la manca d’atenció al volant són l’origen d’entre el 23 i el 25% dels accidents
Davant de les xifres, d’aquests factors concurrents en l’accidentalitat i de l’arribada de l’estiu, l’SCT i els Mossos d’Esquadra posen en marxa un pla d’acció per tal de canviar aquesta tendència negativa en la sinistralitat i afrontar aquest període estacional.
Concretament les mesures adoptades són:
1) Per neutralitzar la manca d’atenció en la conducció i per fer front a l’augment de la mobilitat a carreteres principals no desdoblades, els Mossos d’Esquadra realitzaran diversos controls policials simultanis en un mateix eix viari. La més presència i freqüència d’aquests controls per augmentar el nivell d’alerta dels conductors es durà a terme a través de l’increment de dotacions de seguretat ciutadana (USC) a les carreteres i a més, les diferents àrees regionals de trànsit (ART) actuaran a la vegada en una mateixa via. Convé destacar també que cada ART, amb el suport de les dotacions USC, dissenyaran plans específics d’actuació en el corresponent territori per aconseguir reduir la sinistralitat.
2) Per fer front al manteniment més deficient dels vehicles i també per eradicar la velocitat excessiva o inadequada, els Mossos d’Esquadra faran controls policials integrals, és a dir que actuaran alhora sobre dos o més elements de risc: 
 • Es controlarà la velocitat a través de radars en línia i la notificació de la infracció serà a peu de carretera
 • Es controlaran les condicions tècniques del vehicles a través de la documentació sobre l’ITV i la revisió d’aspectes com l’estiba, l’enllumenat, els pneumàtics, la càrrega, entre d’altres.
 • Es realitzaran proves d’alcoholèmia i drogotest i també s’actuarà sobre els elements de seguretat passiva.
3) Per combatre la velocitat excessiva o inadequada a les carreteres s’incrementarà mensualment en un 25% la rotació dels radars fixes. La rotació s’adequarà en cada moment als resultats de la sinistralitat en cadascuna de les carreteres.
4) Altres actuacions policials que es duran a terme seran l’augment de vehicles no logotipats amb vídeovigilància per detectar distraccions com l’ús dels telèfons mòbils (també de la missatgeria). Per evitar infraccions dinàmiques de risc (avançaments perillosos, velocitat excessiva o inadequada i maniobres temeràries) s’augmentaran els controls policials dinàmics amb motocicleta i es reforçarà amb el suport dels mitjans aeris de l’SCT. 
  
5) En l’aplicació de l’article 68 de la llei de seguretat viària, increment del 30% de l’import de la sanció econòmica en aquelles conductes de risc que hagin estat sancionades en dues ocasions més pel mateix motiu durant l’any anterior.
Es consideren conductes de risc aquelles que, atenent la seva gravetat i transcendència del fet i els antecedents de l’infractor i a la seva condició de reincident, comportin un perill potencial creat per a ell mateix i per a la resta d’usuaris de la via. Com per exemple: 
 • avançaments envaint el sentit contrari, en revolts o canvis de resant de visibilitat reduïda
 • circular a més de 190 km/h
 • conduir havent superat les taxes d’alcoholèmia o sota els efectes dels estupefaents
 • circular sense portar el cinturó de seguretat
El conjunt d’aquestes mesures s’aplicaran a partir del proper 1 de juliol. Les carreteres d’atenció prioritària per al desenvolupament d’aquest pla d’acció són la N-II, C-35, C-25, C-55, C-15, N-340 (tram nord i sud), C-14, N-240, C-12 i C-13 (veure mapa adjuntat). Les característiques d’aquests eixos, vies no desdoblades i per tant d’un carril per sentit, ocasionen que els accidents registrats sovint siguin greus o molt greus. Convé destacar que aquestes vies han registrat un augment del 4% dels accidents respecte el total de vies catalanes i en aquest sentit, a data d’avui acumulen el 25% del total de morts i ferits greus de la xarxa viària de Catalunya i també aglutinen el 51% dels morts d’aquest 2012, en xifres absolutes: 53 dels 104 morts.
Aquestes mesures policials tindran especial incidència a les carreteres de Lleida, atès que és la demarcació que ha tingut un increment més acusat de la sinistralitat. Aquest 2012, Lleida ha registrat 28 morts, i en el mateix període de l’any passat n’hi van haver 18, el que suposa un augment del 55,6% de les víctimes mortals. A més, els morts per accident de trànsit a les vies lleidatanes suposen el 27% dels 104 morts del conjunt de Catalunya.

Més informació

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s